Vogelwerkgroep VGC

Lente, dus hard aan de slag. Eind november/begin december 2017 heeft de Vogelwerkgroep VGC heel wat afgeklust: nestkasten schoongemaakt, gerepareerd, van nieuwe dakbedekking voorzien, genummerd en weer opgehangen. Alle 68 kasten hangen er weer tiptop bij, met een uitzondering: de uilenkast. Helaas is een zijpaneel naar beneden komen zetten: gevolg van een gevecht tussen de bosuil en een marter? Hoe het ook zij: geen uilskuikens dit jaar. Het goede nieuws is dat er gratis en voor niks elke dag op de baan ochtendconcerten gegeven worden vanaf 5 uur, dat de boerenzwaluwen sinds 6 april weer bij hun vertrouwde plekken boven het terras rondscheren, dat bij het chalet van de greenkeepers een appelvink is gesignaleerd en Andre van der Woude vorige week rondkijkend tegelijkertijd een zwarte, een groene en een grote bonte specht zag.

Hoog tijd dus om te beginnen met het monitoren van alle nestkasten. De Vogelwerkgroep VGC doet dat 6 keer, te weten op 14 en 28 april, 12 en 26 mei en 9 en 23 juni, telkens om 07.00 uur. Als we “gewone” nesten zien, nemen we die natuurlijk ook mee. We zullen verslag doen. En misschien wilt u zich wel aansluiten. Natuurlijk kan dat! Stuur even een mailtje naar hcbrandsma@gmail.com.

Maar er is meer op vogelgebied:

# op 11 april a.s. geeft de NGF een workshop over Committed to Birds, waar een van ons bij zal zijn. Nu het GEO-traject is afgerond en we eerdaags de auditor kunnen verwachten, waarna de baan GEO-gecertificeerd zal zijn (naar we hopen en verwachten), is het tijd voor een uitdaging voor de Vogelwerkgroep: het bestuur van de VGC het plan presenteren om de baan Committed to Birds te laten zijn en blijven. Ga naar de website van de NGF en download het rapport “Vogels en golfbanen”, uitgebracht in 2015 door de NGF en Vogelbescherming Nederland, als u – zoals elke rechtgeaarde golfer – dol bent op birdies. En mooi om te zien wat allemaal mogelijk is om een baan duurzaam vogelvriendelijk te maken.

# op 12 mei vindt weer een National Golfcourse Bird Watching Day plaats, de 19e: heel veel Nederlandse golfbanen doen mee aan het tellen van de soorten vogels die op die dag op de baan voorkomen en overvliegen. U kunt allemaal meedoen, op elk moment van die dag. Ook voor, tijdens of na de 9-holewedstrijd, “de Aspergewedstrijd” (met ei). En het is eenvoudig: geen aantallen, maar soorten tellen. U hoort/leest er binnenkort meer over.

Geniet van de lente!

De Vogelwerkgroep VGC

(Annelies Boersma, Nanneke Gijsman, Inejet van Wermeskerken, Jeannette Olthuis, Marinet Luyckx, Mary Kuhne, Topy Dusseldorp, Theo Burbach, Dirk Jan Hiebendaal, Theo Dusseldorp, Benno Bieringa, Ed Luyckx, Bas Lameris, Joost Ubbens en Hylke Brandsma)